The Halewood Centre, a joint services building for Knowsley PCT and Knowsley Borough Council includes a health centre and a library together with a range of community services in a single building.  It was designed to offer comfortable daylit and naturally ventilated space for its users while avoiding the use of air conditioning.  The  central waiting space for the health centre is a double height space which has a northlight roof providing good daylight without solar gain.  It also provides automatic ventilation to maintain comfortable internal conditions.

The library, located on the ground floor, is again a naturally ventilated space, with a double height light well ventilating the space by a controlled stack effect which has maintained comfortable internal conditions even in summertime.

Conceived in 2004, the scheme was one of the first to adopt 10% renewable energy following the introduction of the new policy by the Local Authority at planning stage.  This was achieved by the adoption of ground source heat pumps and the provison of a solar hot water system.

The project achieved BREEAM ‘Very Good’ accreditation, and gained the Community Health Partnerships Innovation  Award.

[return to case studies]

Advertisements